Maternitat

Diga’m quina escola bressol t’ha tocat i et diré si ets afortunat

Aquest divendres surten les llistes definitives de les escoles bressol públiques de Barcelona. Molts ens quedarem fora i alguns tindrem sort. Però per fi s’acaba un periple pel desert que cada any s’inicia al voltant de l’abril i que fins a principis de juny no es tanca. Quin horror!!!

Per aquesta tribu, i per moltes altres famílies, el tema ja ve d’abans quan a finals de febrer principis de març vàrem començar a visitar escoles bressol privades. Des de llavors ja tenia ganes d’escriure sobre el tema, perquè l’escola bressol dóna per molt: et defineix com a pares previnguts vs pares happy de la vida; marca la criança que vols fer; crea discussions sobre quina llar és millor entre la parella, entre mares amigues… ; i al final condiciona en certa manera la felicitat del teu fill/a.

Nosaltres érem una mica “pares happy de la vida”. Pensàvem: Ja ho buscarem. Hi ha temps. Però xerrant amb una mare de la tribu em va explicar que hi ha famílies que reserven la plaça per P1 a les escoles bressol privades abans de néixer la criatura!!! Comooorrrr?!?! Jo creia que això només es donava a les pelis de Hollywood; però ells ho havien fet i ara ja no quedaven places en aquella llar d’infants. Al·lucinant!

Aquell dia vaig tenir un impacte i al cap d’una setmana o dues ja vaig començar a buscar alternatives per aquest setembre. No m’agradava la idea d’anticipar-me tant però he de reconèixer que gràcies a aquesta conversa avui estic més tranquil·la. Tenim el nostre pla B a l’escola bressol pública.

Actualment hi ha moltes alternatives per deixar un nen/a d’1 i 2 anys, però l’oferta varia segons els barris. En el nostre per desgràcia, les opcions es redueixen a una mare de dia oficial, un munt d’escoles bressol privades, un parell d’escoles públiques 😦 , una mare de dia/cangur en exclusiva o compartida amb una altra família, i naturalment la generositat dels iaios. Com veieu vaig fer-me el típic estudi “Cristina-Escoles bressol” que sempre provoca riures a casa i entre les mares de la tribu.Però gràcies a això en pocs dies vàrem trobar una escola bressol privada preciosa!! Va ser amor a primera vista. La vaig visitar un dimecres a la tarda i divendres al matí ja havia inscrit al peque. Tenen pati amb sorra i arbres, Metodologia Montessori, Waldolf i Pikler, una ràtio de 7-8 nens per mestre, menjar ecològic i la rutina de donar fruita a mig matí i per berenar. Vamos, una meravella!

El problema és el preu. Tant en aquesta escola com qualsevol de les privades, el preu sempre es dispara. Pots arribar a pagar més d’escola bressol que de lloguer. Un infern! Per això aquest any més 7000 famílies hem demanat plaça pública a Barcelona per les 3000 que s’ofereixen. Si demà ens toca, podem dir que ens ha tocat la loteria.

balloons-1354193_640

No es tracta simplement dels diners. Tot el que he trobat en aquesta privada i que sembla un impossible a Barcelona, ho ofereixen cada dia els centres públics. (Bé la ràtio no 😦 ) No és que ho vulgui dir molt alt, perquè després el nombre d’inscrits augmentarà desmesuradament. Però és un detall que la gent ha de saber. Les escoles bressol públiques de Barcelona estan molt i molt bé! Parlo de qualitat, de pedagogies capdavanteres, d’afecte i respecte a les criatures, d’atenció als hàbits d’alimentació saludables… Així doncs, perquè no hi ha més oferta pública per nens de 0 a 3 anys?

Sé que els nens que es queden amb les mares en teoria són més feliços. Nosaltres som afortunats i haurem estat 1 any i 2 mesos junts 24h. Però no tothom s’ho pot permetre o pot allargar-ho més. Llavors, quina opció queda? Escoles bressol privades saturades i antiquades que demanen als pares que portin cada dia galetes en comptes de fruita per berenar? Avis cansats que han de cuidar de nets/netes que adoren però que els esgoten? Mares/pares que embogeixen perquè han de compaginar vida laboral i familiar sense suport social?

No ho havia dit fins ara però, recordeu que Cuidar un infant és responsabilitat de tota la tribu. I això vol dir tota la societat. No s’ha de deixar als pares/mares sols. Ajudeu-nos a tenir les eines adequades per una criança més respectuosa amb els nens i amb les famílies!!

 


Si t’ha agradat aquest article, si us plau comparteix-lo a la xarxa (Facebook, Twitter, etc) o fes Like! Ens agrada que la tribu creixi. Gràcies!

 

2 thoughts on “Diga’m quina escola bressol t’ha tocat i et diré si ets afortunat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s