Les pantalles no són la solució! Sonarà contradictori amb el post però en primer lloc vull aclarir que a casa hem intentat i seguim intentant (dies amb més facilitat i altres amb menys) no abusar dels dibuixos. I dic dibuixos, i no pantalles, perquè a casa hem aconseguit separar l’estona dels dibuixos de les pantalles. Els dibuixos només es veuen a la tele i no al mòbil, o a la tauleta, i per tant no ens els demana en qualsevol lloc i moment.
Semblarà una ximpleria però d’aquesta manera hem limitat molt les estones de dibuixos, tot i que al pare de la criatura i a mi encara ens semblen massa; i és que tenim a casa un devorador d’històries, ja sigui en modo dibuixos, conte, història explicada… Li encanten. Es queda al·lucinat escoltant i ho entén tot. Ja fa temps que vaig detectar que els dibuixos per més petits on tot es repeteix mil cops no li agradaven, així que la feina ha estat nostre per trobar dibuixos amb història que fossin aptes per ell. Tot un estudi a base de prova i error que avui vull compartir amb vosaltres i veure si així creix el nostre Top 5 de dibuixos infantils a partir de 3 anys. Perquè en la varietat està el gust!

Si el vostre fill/a és més petit, us recomano que us llegiu el post que vaig fer fa dos anys amb el nostre Top 3 en dibuixos infantils i encara que sigui gran també, perquè a casa el nostre peque havia oblidat El Mic, com si fos per nens petits i ell ja no ho era, però ara amb 3 anys el torna a demanar. Així que els d’ara només es sumen a l’oferta Hahaha!
1. El xai Shaun
En el post de fa uns anys us parlava de L’hora del Timmy on el protagonista és un xai que va a l’escola amb altres animalets. De manera gradual i després d’haver vist mil cops totes les temporades del Timmy, vàrem passar a El xai Shaun. En aquest cas el protagonista és un xai molt espavilat que viu a la mateixa granja que el Timmy i porta de bòlit al gos de la granja que els vigila. D’aquesta manera el nostre peque ho va enllaçar fàcilment. A vale! Uns dibuixos expliquen la història a casa del Timmy i l’altre a l’escola.
Els dibuixos són també de plastilina i fets per la mateixa productora que el Timmy (Aardman) . Encara que tampoc parlen, el fil argumental de El Xai Shaun és més complicat, ja que passen coses que no els hi són properes: concursos de pastura, aliens que arriben a la granja, un geni de la llàntia… Tot i això, el nostre peque s’ho passa súper bé, i sobretot riu molt!
- Edat: +3 anys
- Tema: Animals i granja
- Durada: Històries de 7 minuts
- El podeu veure a Netflix –> Ara també a Club Super 3!!
2. DinoTren
El vostre fill/filla és un amant dels dinosaures? Els col·lecciona i es sap els noms i mai en tindria prou? Doncs a casa tenim un!! Té un munt de figures, llibres sobre dinosaures, fins i tot la motxilla toddler de porteig! Sempre vol descobrir una cosa nova sobre els dinosaures i aprendre noms de noves espècies. Només qui hagi tingut un fill/a amb aquesta afició, pot entendre aquell moment de desesperació en el que tot el que rodeja al teu fill té el mateix tema i tu necessites desinflar el globus per poder respirar. Encara que sembli contradictori, aquests dibuixos van arribar per fer aquest afecte: a ell li tornen boig, aprèn un munt i per fi ha passat a jugar amb altres temes.
Dinotren és la combinació perfecta entre el seu amor pels dinosaures i els trens. Està clar que els creadors ho fan amb tota la consciència i el nostre fill hi ha caigut de quatre grapes. Hahaha! Però si deixem de banda les “llicències històriques” que es permeten crec que són uns dibuixos ideals per tots els amants dels dinosaures. En Buddy és un T-Rex adoptat per una família de Pteranòdons. Cada dia ell i els seus tres germans viatgen en tren amb els pares per tot el món i pels diferents períodes de la prehistòria (sí, viatge en el temps inclòs!!), per descobrir noves espècies, aprendre quin és el seu hàbitat, com s’alimenten i com van anar evolucionant al llarg dels diferents períodes. La veritat és que ell i fins i tot nosaltres hem aprés un munt de coses.
- Edat: +3 anys
- Tema: Dinosaures (Llicències literàries: tren i viatges en el temps)
- Durada: Històries d’uns 12 minuts
- El podeu veure a Club Super 3 i Clan TVE
- Curiositat: el productor de la sèrie, Jim Henson, és el mateix que el dels Fraggle Rock!!
3. Els germans Kratt
Buuuuufff! A casa som moooooolt fans d’aquesta colla!! Aquest estiu els hem vist en bucle un cop rere l’altre. Li encanta a un nivell que no us podeu imaginar, i a nosaltres també!!! Quan arranca la cançó inicial ja es posa a ballar i saltar i se’l mira amb molta atenció tota l’estona; fins al punt que des de fa unes setmanes quan juga sol, o amb nosaltres, ha introduït el concepte “el poder animal” i es va transformant en diferents animals segons el que vol fer. Un mico per enfilar-se al pare, l’ós mandrós per abraçar-se a la mamà o el lleó per pujar les escales ràpidament. Hehehe! Per això és important tenir present el que transmeten els dibuixos.
Però què tenen Els Germans Kratt que li agraden tant? Doncs són un parell de germans zoòlegs Chris i Martin* que acompanyats de dues amigues (una científica i una enginyera) i un amic dormilega (el pilot de la nau) viatgen per tot el món veient animals en el seu hàbitat, descobrint els seus secrets i protegint-los de perills si ho necessiten. El millor és que cada animal és important. No importa la mida que tingui. Tots tenen una funció dins la cadena alimentaria o a l’hàbitat on viuen i els germans Kratt intenten explicar quin és. Per fer-ho analitzen les característiques físiques de cascun i la científica fa un “disc de poder animal” que els transforma en aquell animal per poder-lo ajudar. I això és el que des de bon principi va enganxar a l’Ot. S’han vestit de cocodril, mamà!!!
Però sabeu què? El seu pare i jo estem encantats. Amb els germans Kratt recorda que és important tractar bé a TOTS els animals, aprèn a identificar noves espècies i últimament està aprenent a superar la por del “dolent” de la història. Fins i tot ha començat a “intentar entendre” el concepte de la mort. “Tots els animals i tots nosaltres morim, és llei de vida, com les papallones que tenen una vida molt curta“. No sé… Jo només hi veig avantatges, així que si quan toca estona de tele els demana, li posem sense dubtar. Molt, molt recomanable!!!
- Edat: 5 a 8 anys (nosaltres el veiem amb 3 anys, però depen del nen)
- Tema: Animals
- Durada: Històries d’uns 20 minuts
- *Els personatges principals estan inspirats en els creadors de la sèrie.
- Els trobareu a Netflix i al Club Super 3
4. Patrulla Canina
No podia faltar en aquesta selecció un èxit infantil d’aquest nivell. Ja us heu fixat que a casa intentem fugir de les opcions més comercials, però realment la Patrulla Canina (Paw Patrol com li diem nosaltres) l’ha tingut fascinat durant molts mesos. En especial el Rocky! La combinació perfecta entre colors, gossos i vehicles estava clar que l’enganxaria i reconec que ens hem quedat prou satisfets amb els valors que transmeten: la importància d’ajudar als altres i el treball en equip.
Sempre hi ha alguns dibuixos, o sèrie, que fan l’efecte d’aglutinador social i crec que pel nostre fill aquests han estat els primers. Tots els companys de classe els veien i ja sigui per la samarreta d’un o per la joguina que portava l’altre, han compartit molts moments de jocs conjunts. Per mi l’anècdota més divertida va ser veure com associava els personatges als seus amics. Ho vaig trobar preciós, veure com assignava segons les preferències dels companys i com se li il·luminaven els ulls. Encara recordo com nosaltres també jugàvem als Fraggle Rock o a les Tortugues Ninja. I la veritat, qui no ho ha fet?
Però em vaig quedar a quadres quan un dia em van dir que l’edat recomanada per veure aquesta sèrie és a partir de 7 anys. Whaaat?!! Llavors vaig començar a pensar que realment tenen un ritme molt ràpid, sorolls molt estridents i la seva durada és bastant llarga. Així que els vàrem deixar per aquells moments en els quals està més actiu i al vespre ja no els posem. Quina ironia! Si mires totes les joguines que han sortit al voltant t’adones que estan pensades per criatures de 3 a 6 màxim. Alguna cosa no està ben feta.
- Edat: +7 anys
- Tema: Salvament + Gossos + Vehicles
- Durada: Històries d’uns 20 minuts
- Els trobareu a Netflix i Clan TV
5. Simon
Aquesta meravella la va trobar el pare de la criatura un dia fart de veure en bucle els dibuixos de torn. Perquè reconeguem-ho, veure qualsevol sèrie o dibuixos de forma compulsiva i repetitiva sense acabar boig, només ho poden fer els nens. Hehehe! Total que a casa busquem varietat. Així que un dia passejant per Netflix vàrem conèixer aquest conill i la seva família.
Ben aviat el Simon i el seu germà Gaspard van caure molt simpàtics al nostre peque (a mi personalment em desperten molta tendresa). En realitat no fan res especial, i aquí està la gràcia. Vida quotidiana en estat pur, que li va super bé per afrontar situacions reals. Per alguna cosa aquest tema tan ampli és un clàssic dels dibuixos infantils. A més a més tenen un ritme pausat, sense crits estridents i, molt important, un comportament no sexista. Mira que això costa de trobar. Però en aquest cas, no tenim cap queixa. El Simon juga amb la seva amiga a les mateixes coses que amb el seu amic i el pare del Simon els cuida a les tardes mentre la mare treballa o fa activitats (ni tan sols té importància).
També hi ha un altre punt que em té el cor robat. L’actitud dels pares, avis i adults en general (el seu pediatre per exemple) és molt respectuosa cap als nens. Quan tenen por d’anar al dentista, o de començar l’escola o d’anar sols a fer piscina, els pares comprenen els seus sentiments i simplement els acompanyen. Res de “no has de plorar” o “això no ho fan els nens grans”. Sembla una ximpleria, però és un exemple que m’agrada que tingui el nostre fill. Hi ha massa inputs no respectuosos en el món infantil.
Per altra banda, com que són curts en veiem més d’un seguit i li posem sempre en anglès perquè el llenguatge corporal és molt clar. Alguna cosa deu entendre perquè li encanta! 😉
- Edat: +3 anys
- Tema: Vida quotidiana
- Durada: Històries d’una mica més de 5 minuts
- Els trobareu a Netflix (producció pròpia)
Després de tota aquesta recopilació no us penseu que aconseguim viure aïllats de la resta de dibuixos més comercials o per més grans. Els inputs estan allà i de tant en tant hem de cedir i posar la Peppa Pig per exemple (mira que són sexistes aquests), però en general entén que no tots els dibuixos són per la seva edat.
Així que us animo a posar en pràctica la visualització conscient dels dibuixos i a escollir propostes adequades per la seva edat. En sortiran beneficiats ells, i si compartiu a comentaris els vostres descobriments, en sortirem guanyant tots. 😉

Si t’ha agradat aquest article, si us plau fes Like i comparteix-lo a la xarxa (Facebook, Twitter o Instagram) Ens agrada que la tribu creixi. Gràcies!
Gràcies, reina! Em va molt bé tenir idees noves per a “l’estoneta de dibuixos” del vespre, abans de sopar. Encara estem en etapa “Pingu, Tres bessones i Barrufets”. Dona molt de si! Jo també et vaig una recomanació, si sou francòfils: Ernest i Celestine. És una meravella! El Jan no sap francès, però no fa falta. Li expliquem l’argument i va seguint els dibuixos.
Bones Festes a tots tres!!!
Txell
> El 16 des 2019, a les 16:39, Una mare i la seva tribu va escriure: > >
M'agradaLiked by 1 person
M’alegro que us sembli útil!!! I mooooltes gràcies per la proposta. Me la miraré segur. Si són tranquils (que ho semblen) tenen un espai assegurat a casa. Per cert, és pel·lícula o sèrie de dibuixos? Només he trobat la peli a google
M'agradaM'agrada